Haber

Artvin’in Şavşat’ında Esnaf Bu Yaz Satışlardan Memnun Değil: Ne Zaman Bu Kadar Kötüydü Hatırlayamıyorum

UĞUR İSTANBULU

Şavşat40 yıldır İstanbul’da kuyumculuk yapan Yener Pehlivan, “Hayallerimiz bitti diyebilirim, insanlar araba alamıyor, ev alamıyor ve bugün size soruyoruz. bankadan kredi bile çekemiyorsun yani faizli parayla para alamıyorsun işte mesele bu ne diyeyim insanların bir şey sorunca mutsuzluğunu gözlerinden anlıyorsun o bilir ki rakam kendi bütçesinden çok daha yüksek olacak ama ne yapacak, ihtiyacı var ve yapmak zorunda kalacak.

ArtvinTürkiye’nin ilçeleri açısından özellikle yaz aylarında, Şavşat Bu yıl işler beklendiği gibi gitmedi. Dışarıdan gelenlerde azalma olduğu için, ŞavşatAlım gücü düşen küçük esnafın yüzü gülmedi.

“FAİZ PARA İLE KREDİ ALAMAZSINIZ, ARTIK GELDİĞİM NOKTA BU”

Kuyumcu Yener Pehlivan şunları söyledi:

“İş ve yaşamdan bahsedecek olursak insanların hayatı çok zor. Aslında alım gücünün düşmesi ve insanların parasının değer kaybetmesi ile insanların mutsuzluğu gözlerinden okunabiliyor ve bunu iş yerlerimizde ve işyerlerimizde gözlemliyoruz. insanlar mutsuz.bizim hayallerimiz bitti diyebilirim.soruyoruz bankadan kredi bile çekemiyorsunuz yani faizli parayla para alamıyorsunuz işte mesele de bu ben ne yapayım Haklısın insanların mutsuzluğunu anlıyorsun çünkü insanların huzursuzluğunu anlıyorsun ve bir şey istediklerinde aslında sayının kendi bütçelerini aşacağını biliyorlar ama ne yapalım ihtiyaçları var mecburum evet çok zor gerçekten çok zor yani 40 yıllık dediğim babadan esnafız, babamda yetmiş yıllık esnaflık biz çekirdekten onlardan büyüdük ne zaman hatırlamıyorum. çok kötü bir şeydi.”

“PREMİS YÜKSEK OLDUĞUNDA ÖDEMEDE ZORLUYORUZ, EMEKLİ OLAMIYORUZ”

Kırtasiyeci Özlem Çelik de şunları söyledi:

“Esnafım ve emekli olmaya çalışıyorum, 1997’den beri çalışıyorum ama parasızlıktan emekli olamıyorum. Satamadığım için kitaplardan para kazanamadığım iş yerimde kırtasiye, oyuncak ve karma işler. Kitaplar.İş yerim kira ve dediğim gibi emekli olmaya çalışıyorum.Olaylar oluyor ama kışın açığı kapatmaya yetmiyor bu yüzden harcadığımız para cebimizde kalmıyor.Her yıl primlerimiz artıyor. altı ay ve çok yüksek ve vergi dilimleri çok yüksek ve her şey her şeyin ortasında.Ödediğimiz kira için bile vergi ödüyoruz daha ne diyeyim.İş alırken ortada KDV var ve yavaş yavaş esnafa düşüyor ve bu da maliyete yansıyor.Karşılığında maliyetler arttığında yüksek fiyatlar esnafa düşüyor.Ulusal piyasalar bence Türkiye’nin yarası tüm küçük esnafın yarası. , düzenlenmesi gereken ne varsa satıyorlar. Yıllar oldu konuşuluyor ama bu konuda bir şey yapılmıyor ve artık bizim durumumuz Allah’ındır.”

“ÇOCUKLARIM ARTIK TÜRKİYE’DE YAŞAMAK İSTEMİYOR”

Esnaf Zeki Büyük şunları söyledi:

“1969 Şavşat doğumluyum ve 6 yaşımdayken kasadan bozuk para veriyorduk ve bugün hala esnafız ama şu anki durumumuz çok kötü ve perişan. en son geldiğinde bir şey alıp getirip ‘bu ayna bu ay kalsın’ dedi, ‘bu ay alamayacağız’ dedi. Vatandaş artık almıyor, biz de sattığımız işin parasını alamıyoruz, malını da alıp değiştiremiyoruz, alan mutsuz, satıcı mutsuz, esnaf mutsuz, esnaf mutsuz. emekli mutsuz gelen ağlıyor insanda ağlıyor ama bak bir gülücük var adam yarım kilo domates alıp kasada bir köşeye koymuş olmasınlar diye Ezilmesin, ben de ‘ne saklıyorsun’ dedim ve ‘Domatesleri çok seviyorum ezilmesinler diye böyle saklıyorum’ dedim. Ben buraya bakıyorum işime bakıyorum ve iki tane üniversite mezunuyum çocuğum iş bulamıyor çocuklarım iş bulsa ben artık bu işi yapmam çocuklarım da bu işi yapmak istemiyor. Dünyanın istikrarsız olduğunu, hatta yurt dışına çıkmak istediklerini ve Türkiye’de yaşamak istemediklerini söylüyorlar, ben size hangi konuyu anlatayım.”

“İŞLERİMİZ HER GÜN AZALTILIYOR”

Mobilyacı Özkan Büyük, “35 yıldır esnaflık yapıyorum ve yaz olmasına rağmen önceki yıllarda işler sakindi ve işler yüksekti ama ne yazık ki bu yıl işlerin sakin olmasını bekliyorduk ve inşallah. İşler uygun olacak ama yok. İnsanların kıtlığından değil, alım gücünün zayıflığından ortalık sakin. Yiyeceklerini yetiştirebiliyorlar” dedi.

Cep telefonu satan Erkan Acar, “Bakın ben bu elektriği bir ay önce 65 liraya almıştım, şimdi 110 liraya aldım ve 130 lira isteyince bakıp gidiyorlar. Yani eski günler gitmiş.”

Berberi Gürbüz Keskin, “36 yıldır esnafım çok şükür çalışıyoruz ve gün geçtikçe işimiz azalıyor ve doğal olarak müşterimiz de azalıyor. Fiyatlarımız yüksek değil ama vatandaşın parası yok” dedi. ve işlerimiz önceki yıllara göre çok azaldı.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu