Sağlık

Et ve süt ürünleri sıcak havalarda uygun koşullarda saklanmalıdır.

Hava sıcaklıklarının arttığı yaz aylarında sağlıklı beslenmenin değerine dikkat çeken Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Macit, “Sıcaklığın artması et, süt ve yumurta gibi besinlerin bozulma sürecini kısaltacaktır. Bu tür gıdaları uygun koşullarda saklamalı ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz.”

 Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Hatice Sultan Macit, yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Birçok kişinin yaz aylarında kış döneminde aldığı kiloları vermek için farklı yollar denediğine dikkat çeken Uzm. aynen Macit, “Şok diyetler ya da arkadaşınızın diyetleri ya da televizyonda duyduğunuz herhangi bir bilgiyi uygulayarak hızlı kilo vermeyi hedefliyorsanız yanılıyorsunuz. Kişiye uygun olmayan bir beslenme programı uygulamak hem verdiğiniz kiloların kalıcı olmasını zorlaştırır hem de sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.

 

BELİRTİLER YÜKSEK GERİLİM VE ZAYIFLIĞA YOL AÇABİLİR

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücut ısımızın da yükseldiğini ve metabolizmamızın bu yeni duruma uyum sağlama sürecine girdiğini belirten Uzm. aynen Macit, “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yüksek tansiyon, halsizlik, yorgunluk ve dolaşım bozuklukları gibi sorunlar artıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme her dönemin vazgeçilmezi olmalıdır.

tecrübe. aynen Macit, yaz aylarında sağlıklı beslenme adına dikkat etmemiz gereken durumları şöyle sıraladı:

  • Artan sıcaklıkla birlikte vücudumuzda fazla su ve mineral kaybı oluşur. Bu nedenle yaz aylarında günde 2 – 2,5 litre su tüketimine önem vermeliyiz. Vitamin ve mineral kaybı için her gün bol bol taze sebze, meyve ve süt ürünleri tüketmeliyiz.
  • Uzun yaz akşamları, davetlerin, özel günlerin, arkadaşlarla sofraların artması demektir. Bu nedenle yemek saatlerimize ve tüketim ölçütümüze dikkat etmeliyiz. Abur cubur ve atıştırmalıklarla aşırı ve gereksiz kalori alımından kaçınmalıyız.
  • Yağlı ve şekerli ağır tatlılar kan şekerinde ani değişimlere neden olabileceğinden yaz aylarının vazgeçilmezi olan sütlü tatlı ve dondurmayı tercih etmeliyiz.
  • Yağlı kızartmalar ve ağır börekler yerine az yağla pişirilen ızgara ve haşlamaları tercih etmeliyiz.
  • Çay, kahve, gazlı içecekler gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine; süt, ayran, meyve suyu ve bitki çaylarını tercih etmeliyiz.
  • Sıcaklığın artması et, süt ve yumurta gibi gıdaların bozulma sürecini kısaltacaktır. Bu tür gıdaları uygun koşullarda saklamalı ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz.

 

SAĞLIKLI DONDURMA TARİFİ

tecrübe. aynen Hatice Sultan Macit, evlerimizde hazırlayabileceğimiz sağlıklı dondurma tanımını şu bilgilerle paylaştı:

 

Malzemeler:

  • çilek (istediğiniz herhangi bir meyve)
  • 2 çay kaşığı bal
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt

Hazırlanması:

Rastgele bir meyveyi küçük parçalara ayırın ve dondurucuya koyun. İyice donduktan sonra içerisine bal ve yoğurdu ekleyin. Ardından rondodan geçirin. Dondurmanın kıvamına göre biraz daha yoğurt ekleyebilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız dondurmayı buzluğa koyun. Servis ederken isteğe bağlı olarak biraz fıstık veya fındık ekleyebilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-palandoken.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu