Teknoloji

İşte Jüpiter Gibi Dev Gezegenler Nasıl Oluşuyor: 7 Bin Işıkyılı Uzakta Gözlemlenen Dev Gezegen

Gezegenlerin oluşumu üzerine onlarca yıldır yapılan çalışmalar bize bazı cevaplar veriyor. Ancak, çıplak gözle asla göremediğimiz gezegenlerin oluşumu söz konusu olduğunda, her zaman daha fazla araştırma ve gözlemihtiyaç var.

Yayınlanan yeni bir çalışma, dev gezegenlerin oluşumuyla ilgili çok değerli bir konuya ışık tuttu ve uzun yıllardır ‘dev gezegenler nasıl oluşuyor?’ sorusunun cevabını bir kez daha açıkladı. Üstelik, gözlem tarihte ilk olmanın farkıda taşır.

Öncelikle bahsi geçen gezegen oluşumunun detaylarına bir göz atalım;

Tekboynuz takımyıldızında yer alan V960 Mon adlı genç bir yıldız, Tekboynuz olarak da bilinir, araştırma grupları tarafından uzun yıllardır gözlemlenmektedir. Elde edilen bilgiler, gezegenlerin oluşumu için daha yeni bir teori diyebileceğimiz şeydir. disk kararsızlığı modeli içindeğerli kanıtlar sağladı.

Bilim adamları gezegenlerin nasıl oluştuğunu ‘Nükleer Birleşme’ ve ‘Disk İstikrarsızlığı’ modelleriyle açıklıyor. Ancak en öne çıkan model olan çekirdek koleksiyon Jüpiter’e benziyor. gaz devi gezegenlerin oluşumu tam olarak açıklayamaz. Bu noktada disk istikrarsızlık modeli devreye giriyor.

Ancak disk istikrarsızlık modelinin yeterince gözlenmemesi son yıllarda bu modeli arka plana itmiştir. V960 Mon gözlemlerinden elde edilen bilgiler tarihte bir ilk. Gezegen ölçeklerinde meydana gelen disk kararsızlığının kanıtıolarak sunuldu

Peki disk kararsızlığı tam olarak nedir ve dev gezegenlerin oluşumunu nasıl açıklıyor?

Basitçe söylemek gerekirse, disk kararsızlığı modelinde, toz ve gaz yığınları zamanla bir araya gelerek daha büyük, bazen gezegenimizin birkaç katı büyüklüğünde kümeler oluşturur. Bu süreç, çekirdeklenme modelinden çok daha hızlı gerçekleşir, bu da hızla kaybolan hafif gazları yakalamak içinizin verir.

Bu tam olarak V960 Mon ile gözlemlenen şeydi. V960 Mon civarında diskte oluşan spiral kollarda, her biri Dünya’nın birkaç katı büyüklüğünde kümeler bulundu. Bu kümelerin, gaz devi gezegenlerin oluşumunun erken aşamaları olduğu düşünülüyor.

Gözlemevleri ve dev teleskoplarla genç yıldızların incelenmesinin gelecekte disk kararsızlık modeli hakkında daha fazla bilgi sağlayacağı düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu